1. Τι είναι η σφραγίδα ποιότητας RAL;

Το 1991 περισσότεροι από 60 κατασκευαστές ταπετσαριών δημιούργησαν έναν οργανισμό επιβεβαίωσης ποιότητας για να ικανοποιήσουν τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών όσον αφορά την οικολογική συμβατότητα των υλικών και έθεσαν τα προϊόντα τους σε τακτικούς ελέγχους. Σε συνεργασία με αρκετά ινστιτούτα και συντελεστές, αυστηρές και αναλυτικές προϋποθέσεις θεσπίστικαν πολύ αυστηρότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος. Αυτές έπειτα υιοθετήθηκαν από το Γερμανικό ινστιτούτο επιβεβαίωσης ποιότητας (RAL). Η τήρηση αυτών των κανόνων οικολογίας και υγιεινής ελέγχεται τακτικά από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Fraunhover στο Braunschweig. Μόνο τα προϊόντα που καλύπτουν αυτές τις αυστηρές προδιαγραφές φέρουν την σφραγίδα ποιότητας RAL. Όλες οι ταπετσαρίες Marburg φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας RAL.

2. Τι είναι ο αριθμός παρτίδας στην ετικέτα ταυτότητας κάθε ρολού;

Κάθε σειρά εκτύπωσης αριθμείται κατά την παραγωγή με έναν αριθμό παρτίδας όπου αναγράφετε στην ετικέτα ταυτότητας κάθε ρολού. Πριν την τοποθέτηση ελέγχουμε πάντα τα ρολά από το ίδιο σχέδιο να είναι και ίδια παρτίδα. Ρολά διαφορετικής παρτίδας έχουν ελαφριές χρωματικές διαφορές γι αυτό δεν πρέπει να τοποθετούνται στον ίδιο τοίχο.

3. Πως απομακρύνεται μια παλιά ταπετσαρία;

Εάν η ταπετσαρία είναι χάρτινη την μουσκεύουμε με ζεστό νερό στο οποίο έχουμε αραιώσει ένα ειδικό διαβρωτικό και με την βοήθεια μιας σπάτουλας την απομακρύνουμε. Εάν είναι βυνιλική και δεν πίνει νερό είτε ξεχωρίζουμε το μπροστινό μέρος τραβώντας το και μουσκεύουμε το υπόστρωμα που έχει παραμείνει στον τοίχο, είτε εάν αυτό δεν γίνεται, πληγώνουμε την ταπετσαρία με μια συρματόβουρτσα ή ένα μαχαιράκι έτσι ώστε να εισχωρήσει το διάλυμα του διαβρωτικού και έπειτα ξεκολλάμε με μία σπάτουλα. Εάν η ταπετσαρία είναι Vlies ξεκολλάει ολόκληρη τραβώντας κάθε φύλλο χωρίς βρέξιμο.

4. Μπορεί να τοποθετηθεί καινούρια ταπετσαρία πάνω από παλιά;

Σύμφωνα με τους κανόνες τοποθέτησης η παλιά ταπετσαρία πρέπει πάντα να απομακρύνεται. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου η ταπετσαρία είναι λεία, είναι πολύ καλά κολλημένη, είναι καθαρή και δεν έχει πιει καυσαέρια ή νικοτίνη τότε αν το κρίνει κάποιος ειδικός μπορεί να τοποθετηθεί νέα ταπετσαρία πάνω από μια παλιά.

5. Τι προκαλεί το άνοιγμα των ενώσεων και πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις οφείλονται σε κακή ή ελλιπής προετοιμασία επιφάνειας τοίχου, ανόμοια επάλειψη κόλλας ή πολύ αδύνατη κόλλα. Επίσης εάν δεν περιμένουμε η ταπετσαρία να στεγνώσει αργά μόνη της, αλλά την βιάσουμε ανοίγοντας παράθυρα ή καλοριφέρ ή έχει υπερβολική ζέστη κατά την τοποθέτηση, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν οι ενώσεις κατά το στέγνωμα.

6. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ταπετσαριών συνθετικού υποστρώματος (Vlies – Non woven);

Οι ταπετσαρίες Vlies αποτελούν τη νέα γένια ταπετσαριών τοίχου. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 90% της παραγωγής του εργοστασίου Marburg ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν διαστέλλονται κατά την τοποθέτηση με την υγρασία της κόλλας. Αυτό μας δίνει τα ακόλουθα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Η κόλλα μπορεί να τοποθετηθεί απ’ ευθείας στον τοίχο αφού η ταπετσαρία δεν χρειάζεται μούλιασμα.
  • Δεν ασκούνται δυνάμεις κατά το στέγνωμα και έτσι δεν κινδυνεύουν να ανοίξουν οι ενώσεις.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται φοδράρισμα ο τοίχος πριν την τοποθέτηση.
  • Μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε λεία και γερή επιφάνεια ακόμα και μη πορώδης (Καθρέφτες, τζάμια, πλακάκια, κ.α) εφόσον χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη κόλλα.
  • Απομακρύνονται εύκολα, χωρίς να τις μουσκέψουμε. Απλά τις τραβάμε με σταθερή δύναμη και ξεκολλάνε ολόκληρες όπως όταν τοποθετήθηκαν.

7. Πως πρέπει να είναι η επιφάνεια του τοίχου;

Επιφάνεια Τοίχου: Ο γενικός κανόνας για κάθε επιφάνεια που πρόκειται να τοποθετηθεί ταπετσαρία είναι ο εξής: Συμπαγής, σταθερή, καθαρή, λεία, ελαφρώς αποροφητική επιφάνεια χωρίς χρωματικές ανομοιομορφίες. Αν υπάρχει πρόβλημα υγρασίας πρέπει να επιδιορθωθεί και ο τοίχος να στεγνώσει. Σαθροί σοβάδες, παλιά χρώματα που ξεφλουδίζουν πρέπει να απομακρυνθούν και να επισκευαστούν. Παλαιότερες ταπετσαρίες πρέπει σχεδόν σε κάθε περίπτωση να απομακρυνθούν. Επιφάνειες πολύ αποροφητικές πρέπει να ασταρωθούν.

8. Τι είδους κόλλα απαιτείτε για κάθε ταπετσαρία;

Σε ιδανικές επιφάνειες τοίχου οι κόλλες αντιστοιχούν ως εξής:

Χάρτινες ταπετσαρίες: Απλή κόλλα Glutolin N

Βινυλικές ταπετσαρίες με χάρτινο υπόστρωμα: Special κόλλα Glutolin 77 ή Marburg Special ή Glutolin CI

Βινυλικές ταπετσαρίες με συνθετικό υπόστρωμα Vlies – Non Woven: Glutolin CI,  Glutolin M22,  Glutolin K10, Glutolin S15, Marburg vlies, Marburg exclusive, Glutolin roll kleister, Glutolin BW. (Ανάλογα το βάρος της ταπετσαρίας και τις απαιτήσεις της επιφάνειας, χρειαζόμαστε και ισχυρότερη κόλλα). Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα κόλλες.

9. Πότε τοποθετείτε η κόλλα στο πίσω μέρος της ταπετσαρίας και πότε στον τοίχο;

Όλες οι χάρτινες ταπετσαρίες και οι βινυλικές με χάρτινο υπόστρωμα απαιτούν την κόλλα πάνω στο ρολό. Πρέπει να μείνει η κόλλα στο κάθε φύλλο 8 – 12 λεπτά για να τραβήξει την υγρασία που απαιτεί το χαρτί και να διασταλούν οι ίνες του. Συνήθως το κάθε φύλλο διαστέλλεται 2,5% κατά πλάτος και 0,5% κατά μήκος. Αυτή η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε αλλιώς θα προκύψουν ζαρώματα στην ταπετσαρία και ανοίγματα στις ενώσεις.

Οι ταπετσαρίες συνθετικού υποστρώματος (Vlies – Non woven) δεν διαστέλλονται με την υγρασία. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να τις τοποθετήσουμε βάζοντας την κόλλα απευθείας στον τοίχο. Αυτή η τεχνική μας δίνει πάρα πολλά πλεονεκτήματα (Πλεονεκτήματα ταπετσαριών συνθετικού υποστρώματος Vlies – Non woven).

Section

Empty section. Edit page to add content here.